1Password Nedir? Tek Şifre ile Diğer Tüm Şifrelerinize Erişin.

İnternet hayatımıza girdikçe daha doğrusu artık hayatımız sanal dünyaya doğru hızla kaydıkça bazı güvenlik kriterlerine daha çok dikkat etmemiz gerekiyor. İnternet üzerinde mülk sahibi olmak gerçek dünyadakinden çok daha kolay. Nasıl gerçek hayatta sahip olduğumuz ev ve araba gibi mülklerin “kilit” ve “anahtar” sistemi varsa sanal dünyada da şifrelerimiz var. Daha da kötüsü yapılan araştırmalara göre kullanıcıların %75’i tüm üyelik bilgilerinde aynı şifreyi kullanıyorlar. Aslında bir anlamda bu kaçınılmaz bir durum çünkü yüzlerce siteye veya uygulamaya farklı şifreler girip bunları hafızanızda tutmaya çalışmak gerçekten dahiyane bir zekayı gerektirebilir. Üstelik başta bankalar olmak üzere, bazı siteler şifrelerinizi aylık yada 3 aylık periyotlarda tekrar değiştirmenizi ve yeni şifrenizin daha önce kullandığınız son 3 şifreden farklı olması gerektiğini dayatmaktadır. Kısaca söylemek gerekirse buna can dayanmaz. Aşağıdaki makalede bu sorunu çözen bir yazılımdan bahsedeceğiz.

1Password (Tek Şifre) Yazılımı Nedir?

1Password sadece tek şifre kullanarak diğer bütün şifre ve site giriş bilgilerini veritabanında güvenle saklayan bir  kasa programıdır. 1Password ile her site için karmaşık ve güvenli şifreler oluşturup sakladığımız şifrelerimize istediğimiz zaman kolayca erişebiliyoruz. Program tüm tarayıcılarla (Explorer, Firefox, Chrome, Safari vs) çalışmaktadır. Başlangıçta sadece Mac OS X tabanlı bir yazılım olan 1Password bir süredir artık Windows ortamında da çalışmaktadır. 1Password ile neler yapabilirsiniz;

  • uzun, karmaşık ve güvenli şifreler oluşturabilir
  • her site için ayrı bir şifre saklayabilir
  • kredi kartı bilgilerimizi koruyabilir
  • güvenli notlar oluşturabilir
  • ve tüm bunlara istediğimiz zaman, güvenli bir şekilde erişebiliriz

Güvenlik

1Password veritabanı sizin belirlediğiniz “Master Password (Ana Şifre – Tek Şifre)”  şifresine göre AES 128-bit  anahtar ile kriptolu olarak kaydediliyor. Brute Force Attack (Tam Güç Saldırı); yani bazı şifre kırıcı yazılımlarla deneme yanılma yöntemi kullanılarak şifrelerinizin kırılma süresi milyonlarca yıl sürebilir (Ömrünüz Yetmez:)

Nasıl Kullanılır?

Kurulum esnasında 1Password veritabanını nasıl kaydedeceğini size sormaktadır. Burada çok güzel bir özellik zuhur etmekte; Eğer daha önce tanıttığımız Dropbox programı bilgisayarınızda kuruluysa, 1Password programı Dropbox klasörüne bu veritabanını kaydederek, evde yada işte veya istediğiniz diğer birçok yerde kullanacağınız bilgisayarlar için ortak bir 1Password veritabanı oluşturmaktadır. Bu ne işe yarar? Mesela evde akşam bir siteye üye olduğumda ve bunu 1Password ile kaydettiğimde, iş yerimdeki bilgisayardan bu giriş bilgilerine otomatik ulaşabiliyorum, emin olun hayatınızı çok kolaylaştırıyor!

Yeni veritabanı ( kasa diyebiliriz) oluşturabiliriz, veya Dropbox klasörümüzde daha önce kurduğumuz veritabanı yolunu gösterebiliriz. Böylece ortak bir kasa kullanmış oluruz. Fevkalade!

Sonraki adımda aşağıdaki ekran görüntüsü karşımıza çıkıyor ve hangi tarayıcılara 1Password eklentisi kurabileceğimizi buradan belirliyoruz. Daha sonra programın ayarlarından istediğimiz tarayıcıyı ekleyip çıkarabiliyoruz.

Tarayıcı eklentilerini kurup kaydetmek istediğimiz bir siteye giriş yaptığımızda 1Password karşımıza aşağıdaki ekranı getiriyor. Burada yalnızca 1 defaya mahsus site bilgilerini giriyoruz ve kaydediyoruz, bundan sonra 1Password bize başka soru sormuyor ve her defasında sadece tek şifre ile siteye erişim sağlıyoruz. Ayrıca Hatırlamak sorunda olmadığımız için her siteye çok güçlü şifreler atayabiliyoruz.

Aşağıdaki ekran görüntüsünde örnek olarak Google Chrome tarayıcısına eklentiyi kurduktan sonra oluşturduğu kısayolu görebilirsiniz.


Bu bölümde “Ana Şifre”mizi girerek 1Password’un otomatik formları doldurmasını sağlıyoruz, ve siteye giriş yapabiliyoruz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir