Domain (Alan Adı) ve Hosting (Web Alanı) Nedir? Ne İşe Yarar?

 1. Domain (Alan Adı) Nedir?

Alan Adı(domain), şahsınıza ait ve internet üzerinde temelde bir DNS (Domain Name Server – Alan Adı Sunucusu) üzerinde barındırılan ve başka eşi benzeri olmayan bir adrestir. Parmak izi yada vatandaşlık numarası gibi bu isimden sadece 1 tane vardır. Mesela www.suhakaralar.com alan adı(domain) bana aittir ve başka kimse tarafından kullanılamaz.

Alan adlarını(domain) ömür boyu satın alamazsınız, internet devleri bu işten para kazanmak için böyle bir yol keşfetmişler:) Sadece kiralayabilirsiniz, bu kiralama işlemi ingilizce “register” ve Türkçe “Alan Adı Kaydı” yada kayıt ettirmek gibi terimlerle ifade edilmektedir. Kullanıcıların büyük bir kısmı (Yaklaşık %70) alan adlarının(domain) kirasını yıllık yenilemektedir. Kiralama döngüsünü 5 yada 10 yıllık şeklinde de yapabilirsiniz. Hatta en az 3 yıl ve üzeri sürelerle kiralarsanız Google arama sonuçlarında biraz daha üst sıralarda çıkma ihtimaliniz söz konusu olabilir, çünkü Google uzun döngülerle (5-10 Yıl) kiralanan alan adı sahiplerini “Bu adam geleceğe yatırım yapan müteşebbis ve güvenilir bir şahsiyet, kaptı kaçtı yapmaya niyeti yok” diyerek değerlendirmektedir:) Google arama motoru kriterlerini başka bir yazımızda anlatmaya çalışacağız.

 

2. Hosting (Web Alanı) Nedir?

Alan Adını(domain) yukarıda anlattıktan sonra Hosting kavramını açıklamak biraz daha kolaylaşıyor. Kiraladığınız alan adına bağlı bir web sitesi yayınlamak için kullanacağınız, ve özünde disk, trafik, bağlantı hızı kavramlarını ifade eden depolama alanıdır. Yani internete bağlı bir sunucuda, web siteniz ve dosyalarınız herkese açık bir şekilde yayınlanır. Hosting Sunucuları genelde bu iş için özel tasarlanmış DataCenter (DC – Veri Merkezi) denilen özel tesislerde muhafaza edilir ve buradan toplu olarak hizmet verirler. Hosting kavramı da kiralama yöntemiyle çalışır. Şahsınıza ait bir sunucu satın alıp kira ücretinin bir kısmından kurtulabilirsiniz fakat bu seferde yüksek bağlantı hızıyla sunucuyu internete bağlamak için Telekom şirketlerine kira ödemeniz gerekiyor. Yine bir pazarlama taktiği sonucu dilimizde yaygın olan tanımlama “Hosting Kiralamak” değil “Hosting Satın Almak” şeklindedir. Peki Hosting satın alırken aslında hangi bileşenleri kiralamış oluruz;

   Ana Bileşen                        Birimi

Web Alanı (Disk Alanı)       MegaByte

Trafik (Bant Genişliği)        GigaByte

Anlık Bağlantı Hızı            MegaByte

Uptime (Çalışma Süresi)     Zaman

 

Yukarıda yazdığımız özellikler ana bileşenleri ifade etmektedir, peki bunların dışında ihtiyacınız olabilecek diğer ara bileşenlerden de bahsedelim, sunucu işlemci türü ve gücü, RAM miktarı, Disk Donanımı, Sunucu İşletim Sistemi, Eposta Hesap Sayısı ve Kotası, Veritabanı Sayısı ve Boyutu ve sunucu üzerinde kurulmuş yazılımlar.

Hosting satın alırken ihtiyacınız olabilecek veya olmayacak diğer birçok bileşen vardır, bunlardan hangilerinin size hitap ettiğini öğrenmek için maalesef bir profesyonelden destek almak zorundasınız. Burada yine eski usül tavsiye geleneği geçerli oluyor, zira bu konu bir hastalığa çare bulmak için doktora başvurmakla neredeyse aynı şey. Doktorda size hastalığınızı ve tedavisini bazen çok uzun bazen de şaşılacak kadar kısa bir sürede anlatır ve tedavi eder, ama siz sadece ödediğiniz parayı bilirsiniz. Bu cahilliğimiz yüzünden doktorlar çok zengin olurlar:) Aynı şekilde Hosting firmalarındaki satış temsilcileride sizin konuya yabancı olduğunuzu anladıklarında “- Oooo, dosyanız çok büyükmüş, size Kurumsal Eko Pro Platinyum paketi ancak yeter” diyebilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir