[su_quote]“Bu ülkedeki herkes programlamayı öğrenmeli, çünkü insana nasıl düşünmesi gerektiğini öğretiyor.” Steve Jobs[/su_quote]
Hacker ve kodcu(coder) insanları hep karanlık, boş pizza kutuları ve redbull tenekeleri arasında dağınık bir Harvard yurt odasında hayal ederiz. Çünkü çoğunluk Facebook kurucusu Mark Zuckerberg’in hayatının anlatıldığı “Sosyal Ağ” filmindeki sahneleri bilir. Hadi Partovi ve Ali Partovi kardeşler tarafından kurulan Code.org sitesi, bilgisayar bilimleri ve özelinde programcılığı herkese öğretebilme hayaliyle yayın hayatına başlamış. Herkes derken programlamayı öğrenmek isteyen herkesi kastetmiyoruz, gerçekten bilgisayarla tanışmış “herkesten” bahsediyoruz.
Hadi Partovi programlamayı öğrenirken yaşanan zorluklar ve bu boşluğun kapatılması için toplum üzerine düşen görevler hakkında önemli bilgiler verdi.
“Bu ülkemizin yüzleşmesi gereken bir sorun. Bunlardan belkide en önemlisi okullarda bilgisayar bilimlerinin olması gerektiği gibi öğretilememesi ve bilgisayar öğrenmenin (ve aslında bilgisayarla konuşmanın yolu şimdilik programlama dillerini öğrenmektir) okuma-yazma gibi zorunlu bir beceri olduğunun kabul edilmemesidir.
Yazılımlar sayesinde dünya alt-üst olurken ve bu alanda yeni iş ve istihdam imkanları, yeni iş tanımları ve yeni ihtiyaçlar ortaya çıkarken eğitim sistemimiz bunun tam tersi bir yolda ilerliyor. Evet belkide start-up tarzı bir girişimden başlangıçta para kazanmak her ne kadar zor olsada, herkesin birazcık programlama bildiğini düşünsenize; kimbilir ortaya ne kadar ilginç fikirler ve projeler çıkacaktır. Mesela bir doktor sağlıkla ilgili zaman kazandıracak bir yazılım geliştirmek istediğinde en azından nereden başlayacağını ve kimlere ihtiyacı olacağını en baştan tahmin edebilecektir.
“Vergi zammına ve tasarruf planlarına gerek yok. Sadece yazılım işlerinin diğer ülkelere gitmesini engellemek ve eğitim yoluyla herkesi bu alanda bilinçlendirmek yeterli olacaktır.Eğitim sistemimiz 150 yıldır aynı, model olarak hiç yeni bir şey eklenmiyor. Çocuklarımızı bu değişime hazırlamalıyız, bu ulusal bir mesele ve bir sonraki büyük adımımız belkide bu farkındalık olacaktır.”
Eğitim sistemimizi oturduğumuz yerden değiştiremeyeceğimize göre, bireysel yada küçük topluluklar aracılığıyla bu farkındalığı oluşturmamız gerekiyor. Doktor, avukat ve hatta çiftçiler bile en azından temel düzeyde programlama öğrenmeliler. Çünkü bu insanlar günlük yaşamlarında yaptıkları bilgisayar işlemlerinin bile mantığını bilmiyorlar. Mesela “bulut” nedir? Dosyalarımız nereye kaydedilir?Burada anahtar erişebilirlik ve bunu internet aracılığıyla kesintisiz sağlayabiliyoruz. İşte tam bu noktada Code.org devreye giriyor.
Code.org sitesinde başrolde yazılım camiasından bir çoğunu tanıdığımız Bill Gates, Mark Zuckerberg, will.i.am, Chris Bosh, Jack Dorsey, Tony Hsieh, Drew Houston, Gabe Newell, Ruchi Sanghvi, Elena Silenok, Vanessa Hurst, ve Hadi Partovi gibi isimler yer almaktadır. İçeriğin çoğunluğu Türkçe altyazılı olarak verilmektedir. Mutlaka incelemenizi öneririm.
Code.Org, okullarda kodlamayı erken yaşta çocuklara kazandırmak için başlatılmış bir projedir.
[su_quote]Yukarıdaki yazı techcrunch.com adresindeki bir röportajın Türkçe’ye çevrilmiş halidir.[/su_quote]
Şahsi Düşüncelerim;
Öncelikle bu konu hakkında benzer kaygıları ifade eden bir yazı yazmak istiyordum fakat internette ufak bir araştırma yapınca techcrunch sitesinde sağlam verilere dayanan bir röportaj ile karşılaştım ve kendi yorumlarımı da katarak Türkçe’ye çevirdim. Code.org zaten daha önce duyduğum ve incelediğim bir siteydi. Özünde emekleme aşamasında bir girişim olabilir fakat bunun bile büyük bir ilerleme olduğunu hatta ülkemizde de benzerlerinin ivedilikle hayata geçmesi gerektiğini düşünüyorum. Özellikle grafiklerde verilen bilgiler işin vehametini ortaya koyuyor. Şöyle izah edeyim; Amerikadan sadece fındık üretiminde önde olduğumuzu biliyorum. Yani bu grafikler çok yüksek ihtimalle bizim ülkemizde daha kötü sayılarla ifade ediliyordur.Ayrıca yurtdışına giden zeki ve başarılı programcılarımızıda unutmamak gerekiyor. Bir üniversitemizin yazılım lisans giderlerine yıllık ödemesinin 150.000 TL* civarında olduğunu düşünelim ve bunu diğer tüm okullarla, kamu ve özel sektör kuruluşlarıya çarpalım, ortaya gerçekten çok büyük rakamlar çıkacaktır.
Yakın gelecekte belkide sözlü olarak taleplerimizi yazılıma çevirebilen bilgisayarlar yapılacaktır. Her kuruma, her fabrikaya hatta her şahsa özel kişisel asistanlar söylediklerimizi anında programlayabilecekler. Fakat böyle bir devrim olduğunda bu teknolojiye sahip ülkeler belkide diğer ülkeleri köleleştirebilirler. (Bu konudaki kehanetlerimi inşallah farklı bir yazıda örnekleriyle beraber anlatmak istiyorum) Az önce bahsettiğim korkutucu senaryo bir zamanlar Amerika ve Rusya arasında geçen “Uzay Yarışı” gibi. Tek farkı çok daha dehşet verici. Bilgisayarı daha derinden tanıyıp onunla konuşmanın yolu maalesef şimdilik bir programlama dili öğrenmekten geçiyor. Başlangıçta biraz zor gelebilir ama Başkan Obama ve Chris Bosh’un videolarda söylediği gibi; “Başlangıçta herşey zordur, fakat bunu bir hobi yada bir spor gibi düşünmelisiniz”
Aşağıda bizim devlet büyüklerimizin bilişim konusundaki düşüncelerini kıyaslamalı olarak izleyebilirsiniz. Fazla yoruma gerek yok:)
* 150.000 TL üniversite başına yıllık yazılım lisansı gideri kulaktan dolma bir bilgidir. Bu konuda daha kesin bilgisi olan arkadaşların yorum bölümünden benimle paylaşmalarını rica ediyorum.
Dogru bir yazi. Ama sorun surda. Bu kadar buyuk bir ihtiyacin neden farkinda degil insanlar?
İnsanlar neyin ne kadar farkında acaba? HPV virüsü hakkında da yeterince farkındalık oluşmuş değil, ama bununla doktor bir arkadaş ilgilenmeli, benzer binlerce konu yazılabilir. Ben kendi penceremden anlattım. Mesela İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanının neden avukat olduğunu, bir avukat olarak sen bana açıklamalısın:)
Bence tuhaf bir fikir herkesin yazılım dili öğrenmesi. Herkesin ilkokuldan itibaren küçük bir miktar tıp eğitimi alması ve doktora mümkün mertebe az gitmesi gibi bir şey. Herkes kendini iyileştirebilmeli ve belki de eğitim sayesinde daha sağlıklı yaşayabilirler,ayrı konu. Hukuk da aynı şekilde, herkes küçükten hukuk eğitimi almalı…gibi uzar gider liste. Her işin uzmanları olmalı bence.adli bir işim olduğunda aybarsı aramalıyım ve beni kurtarmalı,aynı şekilde programlama veya web le ilgili bir işim olduğunda süha’ya vermeliyim parayı:) (Bir de herkes ziraat eğitimi de almalı:)) bir de bakanın dediği gibi çok içine dalmamak lazım,hikmetine şeyapmamak lazım, sıyırtılabilinir:)
Çok haklısın programlama dili ve kod okuma yazma önemini yeni öğrendim bende bununla ilgili öğrwnebileceğim siteler arıyorum bu konuda hiç bir bilgim yok sıfırdan başlıca m önerebileceginiz ücretsiz site yada makul fiyatta siteler varmı ?
https://www.codecademy.com sitesinden bazı popüler programlama dillerini ücretsiz öğrenebilirsiniz.